Get Adobe Flash player

uj magyarorszag

 A kompetencia alapú oktatás implementációja Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat intézményeiben


Azonosító: TÁMOP 3.1.4.08/01/2009-0014


Mi van a kapun túl?

Projektterv 5-7 éves korcsoportnak

 

Néhány gondolat a projektválasztásról

Óvodánk Újpest központjában, lakótelepi környezetben épült. Az óvodába járó gyerekek többnyire a környező lakótelepen laknak, de a kertvárosból, új építésű lakóparkokból is érkeznek. 

Reggelente célirányosan indulnak az óvodába a szülők gyermekeikkel. A közelben lakók "beszaladnak", a távolabb lakók autóval érkeznek a legrövidebb útvonalon, a centrumot elkerülve. Óvodás éveik alatt többször kiléptünk már az óvoda kapuján, azzal a céllal, hogy vásároljunk a piacon, gyakoroljuk a gyalogos közlekedés szabályait, megismerjük a járműveket miközben különböző programokra igyekeztünk. 

Többféle ötlet felvetődött, amikor a projekt témájának kiválasztásán gondolkodtunk. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy nem kell messzire menni ahhoz, hogy a gyereket új ismeretekkel, élményekkel gazdagítsuk. Sőt, a közvetlen környezetből érdemes kiindulni. Újpest utcái, terei sokféle rácsodálkoznivalót rejtenek a gyerekek és felnőttek számára is, melyek mellett nap mint nap elsietünk. 

2009. szeptember óta a kompetencia alapú óvodai program alapján dolgozik óvodánk két csoportja. A programban szereplő négy modul közül jelenleg a Földről szereznek a gyerekek élményeket, tapasztalatokat különböző játékos tevékenységek közben. 

Az általunk választott projekt jól illeszkedik ebbe a modulba - a gyerekek megismerkednek közvetlen környezetükkel - Újpesttel.

 

A "Mi van a kapun túl?" projektterv melléklet megnyitásához kattintson IDE (PDF, 315kb)!